­čĹĘÔÇŹ­čĹęÔÇŹ­čĹžÔÇŹ­čĹŽ SVETOVNI DAN OTROK V ZNAMENJU UNICEF-OVE MODRE PO VSEM SVETU ­čĺÖ

UNICEF-ova peticija za dosledno spo┼ítovanje otrokovih pravic po vsem svetu (slednjo bo mogo─Źe podpisati do 20. novembra 2019, ko jo bo ob 30. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah UNICEF predal svetovnim voditeljem na slavnostnem zasedanju ZN-a): www.unicef.org/world-childrens-day

Globalni video #GoBlue, ki so ga v podporo svetovnega dneva otrok ustvarili Orlando Bloom, Liam Neeson, Lilly Singh, Millie Bobby Brown in Dua Lipa: https://youtu.be/QqBesqUsOR8

Otroci v Sloveniji bodo prevzeli vodenje podjetij za en dan

Ob lanskem svetovnem dnevu otrok so otroci prevzeli vodenje Slovenije za en dan. Letos bodo prevzeli vodenje podjetij in dru┼żb, njihov glas pa bo sli┼ían tudi v medijih.

Le ┼íe en dan nas lo─Źi od 20. novembra – svetovnega dneva otrok, ko bodo otroci po vsem svetu opozorili nase in prevzeli vodilne vloge (odraslih) na razli─Źnih podro─Źjih. Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ki daje prilo┼żnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas sli┼ían in tudi upo┼ítevan. V Sloveniji bodo otroci za en dan prevzeli vodilne vloge v podjetjih, njihova sporo─Źila bodo odmevala tudi v medijih. UNICEF-ov svetovni dan otrok, ki bo letos modro obarvan, podpirajo tudi ┼ítevilni svetovni in slovenski zvezdniki. Otroke bo tudi letos podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

┼átevilna podjetja in dru┼żbe, med njimi tudi LifeClass Portoro┼ż, NIL, SRC, Mikro+Polo, Plinovodi, mBills, Agencija 101, Grey Ljubljana in druga, ki bodo skupaj z UNICEF-om praznovala svetovni dan otrok in omogo─Źila otrokom, da bo njihov glas sli┼ían, dokazujejo, da jim ni vseeno, v kak┼ínem svetu odra┼í─Źajo otroci v Sloveniji in po svetu. V omenjenih podjetjih se bodo otroci za en dan zna┼íli v vlogah predsednikov uprav, izvr┼ínih in kreativnih direktorjev, vodij posameznih oddelkov, vodij recepcije, ┼íefa kuhinje in drugih zaposlenih. Ob tej prilo┼żnosti bodo odlo─Źali o pomembnih poslovnih zadevah, sestankovali, sodelovali v brainstormingu za nove izdelke in spoznavali delo svojih star┼íev. S svojo spro┼í─Źenostjo, kreativnostjo in sve┼żim pristopom ┼żelijo dokazati, da imajo kljub mladosti ┼ítevilne predloge in ideje, ki lahko pomembno prispevajo k razvoju podjetja in izbolj┼íanju delovnega okolja. Prav ti otroci in mladi bodo v prihodnosti aktivno prispevali k slovenskemu gospodarstvu in s tem razvoju dru┼żbe.

Leto┼ínji svetovni dan otrok bo z obiskom otrok v Mariboru, kjer bodo prevzeli vodenje podjetja Mikro+Polo ter Radia Maribor, podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je lani ob tej prilo┼żnosti vodenje dr┼żave predal UNICEF-ovi Junior ambasadorki Arji Eli Hvala.

┬╗Gre za edinstveno prilo┼żnost, da otroci in odrasli zdru┼żimo mo─Źi za vse otroke sveta: prek partnerstva za uresni─Źevanje otrokovih pravic, zbiranja sredstev za izbolj┼íanje polo┼żaja najranljivej┼íih otrok na svetu in ozave┼í─Źanja o problematikah, ki vplivajo na ┼żivljenja otrok┬ź, poudarja Toma┼ż Bergo─Ź, izvr┼íni direktor UNICEF-a Slovenija. Tudi on bo 20. novembra svoje delo predal otroku.

UNICEF Slovenija bo ta dan predstavil najnovej┼íe izsledke raziskav o usklajevanju dela in dru┼żinskega ┼żivljenja v Sloveniji ter podal smernice in predloge za izbolj┼íanje le-tega. Ker je svetovni dan otrok namenjen vsem otrokom po svetu, bodo sodelujo─Źa podjetja sprejela tudi zaobljubo za izbolj┼íanje polo┼żaja otrok doma in po svetu.

Na ta pomemben dan bodo otroci odrasle pozvali k ustvarjanju sveta, v katerem lahko za vsakega otroka omogo─Źimo zdravje, izobrazbo, za┼í─Źito pred nasiljem in izkori┼í─Źanjem ter enake mo┼żnosti za razvoj, za kar si UNICEF v sodelovanju s podporniki prizadeva po vsem svetu. Za uresni─Źevanje otrokovih pravic si moramo prizadevati vse dni v letu in vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo.

Otroci bodo pomembne vloge prevzeli tudi v medijih. Tako bomo iz vrst najmlaj┼íih dobili urednike, voditelje informativnih in pogovornih oddaj, novinarje ÔÇŽ Pobudi se bodo pridru┼żile tudi ┼ítevilne ┼íole in vrtci po Sloveniji, ki bodo ta dan dobili ┬╗nove┬ź ravnatelje, u─Źitelje in vzgojitelje. Slovenski predstavnici mladih pa bosta skupaj z vrstniki iz Evrope v Bruslju prevzeli Evropski parlament.

Leto┼ínji Svetovni dan otrok bo po vsem svetu, tudi v Sloveniji, potekal v znamenju UNICEF-ove modre oziroma pod sloganom #GoBlue za vsakega otroka. Posamezniki bodo lahko podporo otrokom izrazili z modro obarvano profilno fotografijo na dru┼żbenih omre┼żjih, objavami fotografij iz otro┼ítva, modrimi obla─Źili in dodatki ter ┼íe marsi─Źem. Podjetja bodo lahko svoje logotipe, spletne strani, profile na dru┼żbenih omre┼żjih, izlo┼żbe ali prostore v znak podpore otrokom obarvala v modro. Z modro barvo bo osvetljen tudi Ljubljanski grad.