👨‍👩‍👧‍👦 SVETOVNI DAN OTROK V ZNAMENJU UNICEF-OVE MODRE PO VSEM SVETU 💙

UNICEF-ova peticija za dosledno spoštovanje otrokovih pravic po vsem svetu (slednjo bo mogoče podpisati do 20. novembra 2019, ko jo bo ob 30. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah UNICEF predal svetovnim voditeljem na slavnostnem zasedanju ZN-a): www.unicef.org/world-childrens-day

Globalni video #GoBlue, ki so ga v podporo svetovnega dneva otrok ustvarili Orlando Bloom, Liam Neeson, Lilly Singh, Millie Bobby Brown in Dua Lipa: https://youtu.be/QqBesqUsOR8

Otroci v Sloveniji bodo prevzeli vodenje podjetij za en dan

Ob lanskem svetovnem dnevu otrok so otroci prevzeli vodenje Slovenije za en dan. Letos bodo prevzeli vodenje podjetij in družb, njihov glas pa bo slišan tudi v medijih.

Le še en dan nas loči od 20. novembra – svetovnega dneva otrok, ko bodo otroci po vsem svetu opozorili nase in prevzeli vodilne vloge (odraslih) na različnih področjih. Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ki daje priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. V Sloveniji bodo otroci za en dan prevzeli vodilne vloge v podjetjih, njihova sporočila bodo odmevala tudi v medijih. UNICEF-ov svetovni dan otrok, ki bo letos modro obarvan, podpirajo tudi številni svetovni in slovenski zvezdniki. Otroke bo tudi letos podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Številna podjetja in družbe, med njimi tudi LifeClass Portorož, NIL, SRC, Mikro+Polo, Plinovodi, mBills, Agencija 101, Grey Ljubljana in druga, ki bodo skupaj z UNICEF-om praznovala svetovni dan otrok in omogočila otrokom, da bo njihov glas slišan, dokazujejo, da jim ni vseeno, v kakšnem svetu odraščajo otroci v Sloveniji in po svetu. V omenjenih podjetjih se bodo otroci za en dan znašli v vlogah predsednikov uprav, izvršnih in kreativnih direktorjev, vodij posameznih oddelkov, vodij recepcije, šefa kuhinje in drugih zaposlenih. Ob tej priložnosti bodo odločali o pomembnih poslovnih zadevah, sestankovali, sodelovali v brainstormingu za nove izdelke in spoznavali delo svojih staršev. S svojo sproščenostjo, kreativnostjo in svežim pristopom želijo dokazati, da imajo kljub mladosti številne predloge in ideje, ki lahko pomembno prispevajo k razvoju podjetja in izboljšanju delovnega okolja. Prav ti otroci in mladi bodo v prihodnosti aktivno prispevali k slovenskemu gospodarstvu in s tem razvoju družbe.

Letošnji svetovni dan otrok bo z obiskom otrok v Mariboru, kjer bodo prevzeli vodenje podjetja Mikro+Polo ter Radia Maribor, podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je lani ob tej priložnosti vodenje države predal UNICEF-ovi Junior ambasadorki Arji Eli Hvala.

»Gre za edinstveno priložnost, da otroci in odrasli združimo moči za vse otroke sveta: prek partnerstva za uresničevanje otrokovih pravic, zbiranja sredstev za izboljšanje položaja najranljivejših otrok na svetu in ozaveščanja o problematikah, ki vplivajo na življenja otrok«, poudarja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. Tudi on bo 20. novembra svoje delo predal otroku.

UNICEF Slovenija bo ta dan predstavil najnovejše izsledke raziskav o usklajevanju dela in družinskega življenja v Sloveniji ter podal smernice in predloge za izboljšanje le-tega. Ker je svetovni dan otrok namenjen vsem otrokom po svetu, bodo sodelujoča podjetja sprejela tudi zaobljubo za izboljšanje položaja otrok doma in po svetu.

Na ta pomemben dan bodo otroci odrasle pozvali k ustvarjanju sveta, v katerem lahko za vsakega otroka omogočimo zdravje, izobrazbo, zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem ter enake možnosti za razvoj, za kar si UNICEF v sodelovanju s podporniki prizadeva po vsem svetu. Za uresničevanje otrokovih pravic si moramo prizadevati vse dni v letu in vsak od nas ima pri tem pomembno vlogo.

Otroci bodo pomembne vloge prevzeli tudi v medijih. Tako bomo iz vrst najmlajših dobili urednike, voditelje informativnih in pogovornih oddaj, novinarje … Pobudi se bodo pridružile tudi številne šole in vrtci po Sloveniji, ki bodo ta dan dobili »nove« ravnatelje, učitelje in vzgojitelje. Slovenski predstavnici mladih pa bosta skupaj z vrstniki iz Evrope v Bruslju prevzeli Evropski parlament.

Letošnji Svetovni dan otrok bo po vsem svetu, tudi v Sloveniji, potekal v znamenju UNICEF-ove modre oziroma pod sloganom #GoBlue za vsakega otroka. Posamezniki bodo lahko podporo otrokom izrazili z modro obarvano profilno fotografijo na družbenih omrežjih, objavami fotografij iz otroštva, modrimi oblačili in dodatki ter še marsičem. Podjetja bodo lahko svoje logotipe, spletne strani, profile na družbenih omrežjih, izložbe ali prostore v znak podpore otrokom obarvala v modro. Z modro barvo bo osvetljen tudi Ljubljanski grad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment