Se v tem času epidemije dobro počutite? Kako se soočate s trenutno situacijo? Bi radi stopili v kontakt z nami in nam kaj zaupali, nas vprašali?

V primeru hude stiske se lahko za psihosocialno podporo obrnete tudi na Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana, ki je odprlo posebno linijo za psihosocialno podporo vsem, ki v teh dneh občutijo tesnobo zaradi nastale situacije.  Brezplačna pomoč je na voljo vsak dan med 16. in 20. uro, tudi ob sobotah in nedeljah, na telefonski številki 01 600 93 26.  

 

Z vami pa delimo tudi nekaj nasvetov za krepitev pozitivnega duševnega zdravja (vir: Unicef, NIJZ)

  • Normalno je, da občutiš tesnobo: Če občutiš tesnobo zaradi zapiranja šol in zaskrbljujočih naslovov v medijih, vedi, da nisi edini. Psihologi že dolgo prepoznavajo, da je občutek tesnobe normalna in zdrava funkcija telesa, ki nas opozori na grožnje in nam pomaga sprejeti ukrepe, da se zaščitimo. Pri tem je izjemno pomembno, da informacije o koronavirusu pridobivaš izključno iz zanesljivih virov (https://www.nijz.si/https://www.gov.si/teme/koronavirus). Neresnične oziroma zavajajoče informacije lahko občutek tesnobe le še poslabšajo.
  • Zamoti se: Pri soočanju s težkimi situacijami lahko pomaga, če se zamotiš. Pisanje domačih nalog, gledanje priljubljenih filmov, branje knjig, so načini, s katerimi se lahko sprostiš in najdeš ravnovesje iz dneva v dan.
  • Poišči nove načine povezovanja s prijatelji: Če v teh razmerah pogrešaš prijatelje, so družbena omrežja odličen način za povezovanje. S prijatelji lahko organizirate virtualno druženje, skupaj popijete čaj ali kavo, si ogledate video ali samo klepetate.
  • Bodi ustvarjalen: Pridruži se kateremu od popularnih izzivov, kjer s prijatelji deliš motivacijske vsebine, kot so misli, profili in fotografije. Pri tem upoštevaj napotke za zagotavljanje svoje varnosti in varnosti drugih na spletu ter bodi spoštljiv do drugih.
  • Osredotoči se nase: Si si vedno želel začeti kakšen nov hobi, se naučiti nekaj novega? Zdaj je pravi čas, da se tega lotiš. S tem, ko se osredotočaš nase in iskanje načinov, kako kreativno zapolniti svoj čas, boš izboljšal tudi svoje duševno zdravje.
  • Zavedaj se svojih občutkov: Ker so odpovedani številni dogodki s prijatelji in boš izpustil hobije ter športne tekme, lahko občutiš razočaranje. Pomembno je, da se teh občutkov zavedaš in si jih dopustiš. Dovoli si biti žalosten ali razočaran in kmalu se boš počutil bolje, saj boš svoja čustva ozavestil.
  • Bodi prijazen do sebe in drugih: Nekateri mladostniki se v tem času soočajo z ustrahovanjem, zato jim ponudi svojo podporo. Tvoje spodbudne besede lahko naredijo veliko spremembo. In zapomni si: bolj kot kdaj prej moramo biti zdaj pozorni na to, kaj govorimo oziroma delimo, da ne bi prizadeli drugih!