Mladinski center Hrastnik se je 2. aprila udeležil digitalnega srečanja mladinskega sektorja, ki so ga organizirali Mreža MaMa, Urad za mladino, Zavod Movit in Mladinski svet Slovenije. Na srečanju je okoli 80 predstavnikov in predstavnic organizacij v mladinskem sektorju s skupnimi močmi iskalo odgovore na izzive, ki jih pred mladinsko delo postavlja epidemija novega koronavirusa.

Direktor Mladinskega centra Hrastnik Jani Medvešek je tako izmenjal mnenja z ostalimi predstavniki organizacij v mladinskem sektorju. “S kolegi smo izmenjali izkušnje ob spopadanju s spremenjenim načinom dela, ki ga prinmaša trenutna situacija. Svoj navdih iščemo v digitalnem mladinske delu in vsi na tak ali drugačen način vzpostavljamo stik z mladimi.”

Nabor inovativnih idej mladinskih organizacij, ki smo jih v mladinskem sektorju zaznali do sedaj, dokazuje, da je sektor zaradi svoje fleksibilnosti uspešno naslavlja izzive trenutne epidemije.
Direktorja Urada RS za mladino, Tin Kampl: “Dane razmere od vseh zahtevajo ogromno prilagajanja in potrpežljivosti. Na to ni imun niti mladinski sektor, ki se je praktično čez noč moral temu prilagoditi z zaprtjem svojih prostorov in prilagoditvijo programov. Veseli smo, ko spremljamo različne aktivnosti in pobude, ki so se razvile v tem obdobju – od pomoči prostovoljcev do razvijanja digitalnega mladinskega dela. Mladinski sektor s tem še enkrat več dokazuje, da je solidaren, odgovoren in inovativen.“

Direktor Zavoda Movit, Uroš Skrinar, je udeležencem predal informacije glede izvajanja projektov v programih Evropska solidarnostna enota in Erasmus+: Mladi v akciji. Na Zavodu Movit sproti rešujejo odprta vprašanja glede projektov, ki so v teku ter uvajajo največjo možno fleksibilnost zaradi višje sile. Direktor MCH, Jani Medvešek ob tem ugotavlja, da je njihov mednarodni projekt CulDive, ki bi moral konec maja na festival Rdeči Revirji v Hrastnik pripeljati 21 udeležencev iz šestih držav, močno pod vprašajem. “Skoraj zagotovo bomo morali projekt zamakniti, saj so v bližnji prihodnosti vsa potovanja praktično nemogoča” je povedal Medvešek. “Upamo, da bo izvedba mogoča še v letošnjem letu, sicer pa jo bomo morda morali premakniti v prihodnje leto.”

Na srečanju se je pokazalo, da se vsaka organizacija sooča z izzivi po svojih zmožnostih. Ob tem se poraja vprašanje, ali bi bilo smiselno, da se mladinski sektor poenoti in razvije enotno “krizno” metodologijo za mladinsko delo v času epidemije. Izpostavljena je bila ideja o skupni platformi za ideje na področju digitalnega mladinskega dela, ki bi na enem mestu ponujala informacije in metodologijo mladinskega dela v digitalnih okoljih.