UNIKATNA ČAROBNICA – Intenzivni izkustveni vikend na Kalu

Pa je za nami ta čudovit vikend za punce, ki smo ga prejšnji vikend izvedle na Kalu. Zahvala gre neformalni mreži Za zdravje mladih, ki je pobudnik lokalnih programov in tisti člen, pri katerem se je vse skupaj začelo; ideja, izobraževanja, organizacija in podpora. Izvedbe pa prav tako ne bi bilo brez Mladinskega centra Hrastnik, prostovoljk, izvajalk, Ministrstva za zdravje, ki je nudil finančno podporo, ter seveda krasnih punc, ki so se vikenda udeležile.

Izkustveni vikend je bil namenjen dekletom na prehodu iz osnovne v srednjo šolo z namenom opolnomočenja na različnih področjih zdravja; zdravo prehranjevanje, gibanje, samozavest, prepoznavanje unikatnosti in vrednosti vsake posameznice, ženska cikličnost, alkohol, tobak … Naš cilj je bil tako izvedba vikenda v naravi, stran od domačega okolja, kjer smo želele ustvariti varen,  sproščen prostor, kjer bi se dekleta sprostila, odprla in bila pripravljena na širjenje obzorij, na spreminjanje, sodelovanje in učenje, takšno izkustveno, igrivo J.

Dobile smo se v soboto zjutraj, začele s spoznavno čajanko in prepoznavanjem svoje unikatnosti. Sledila je skupna priprava kosila, malo počitka, nato pa meditacija Unikatna čarobnica. V evalvaciji so dekleta meditacijo omenila kot zelo pozitivno izkušnjo. Večina se je z njo srečala prvič, nad učinki in počutjem pa so bile vse pozitivno presenečene. S tem smo razblinili tudi tabu o meditacijah in vzbudili željo po novih izkušnjah z njo. Tekom popoldneva smo se dotaknile tudi samozavesti, zaupanja do sebe, odvisnosti, prehrane in gibanja. Dekleta so si lahko izdelala ogledalca z vilinskim simbolom ali lovilca sanj. Po večerji, ki smo jo spet družno pripravile, je sledil dekliški krog; ženska cikličnost in izmenjevalni krog predmetov, ki so jih prinesle s seboj.

V nedeljo smo se zbudile v nov dan, večina z željo po spanju, vendar željne druženja in novih skupnih dogodivščin. Obroki so bili sestavljeni pretežno iz zelenjave, sadja ter žit, ki so premalokrat na naših krožnikih (ajdova kaša, prosena kaša). A za nekatere je bil naš prehranjevalni režim precejšnje presenečenje, saj so navajene na precej drugačno prehrano, vendar so na moje veselje, kljub pritožbam, vse omenile, da so vsaj razmišljale, da bi omejile sladkarije in druge nezdrave prigrizke, jedle več zelenjave, se potrudile vsaj občasno prehranjevati svojim telesom bolj prijazno. Po zajtrku nas je čakala meditacija Žival moči, pohod proti Mrzlici ter kosilo v koči na Kalu. Po prijetnem druženju na svežem zraku ter kosilu, pa nas je čakal samo še zaključek, evalvacija in odhod domov. V celem vikendu se je med nami ustvarilo precej sproščeno ozračje, zaupanje in povezanost. Veliko smo se igrale, se spodbujale in smejale.

Mislim, da lahko trdimo, da je bil projekt dobro osnovan in izvedba uspešna. S strani organizatorjev je bil odziv dober, prijav je bilo ravno prav, da smo ustvarile skupino, ki se je lahko povezala in delovala sinhrono. Odzivi udeleženk pa so bili tudi spodbudni. Vse so našle nove vire moči v sebi, nove unikatnosti, o katerih prej niso razmišljale, postale so samozavestnejše, mirnejše, bolj so zaupale sebi. Spremenile so pogled na nekatera področja, predvsem na meditacijo, spoznale nekaj novega o sebi, o menstruaciji, nekatere so prvič tako intenzivno sodelovale pri pripravi hrane in pomivanju posode. Želje, ki niso bile uslišane pa so bile čisto najstniške; več spanja in boljši signal.

Še pridevniki, s katerimi so punce opisale celoten vikend, s katerimi celovito opišejo, kako smo se imele: duhovno, meditacijsko, skrbno, žensko, magično, unikatno, menstrualno, nepozabno, poučno, smešno, varno, samosvoje, enkratno, prijetno, čudovito, kul, zabavno, posebno, čarobno, zanimivo, sproščeno, pestro.

Računamo na ponovitev in se veselimo novih izkušenj!